Translate

14 Eylül 2013 Cumartesi

BÜYÜKLERE KÜÇÜK NOTLAR

0-6 yaş grubnda soyut düşünebilme kapasitesine sahip olmayan çocuklar için zaman kavramı da soyut bir kavramdan öte birşey değildir. Zaman kavramını bizden çok farklı bir düzeyde algılayan çocuklar için en önemli bilindik zaman"şimdi"dir. Çoğu kez çocuğumuzun yarın yerine "dün geldim" gibi cümleler kurduğuna hepimiz şahit olmuşuzdur. Zaman içindeki fikirlerin ve olayların ardışık bir sırada yer alışını kavramak isteyen çocuklar, bunu için yoğun bir trafiğe ihtiyaç duyarlar. Bu sebepten çocuğunuzun zaman kavramını çok çabuk şekilde algılamasını ve anlamasını beklemek de
yanlış bir tutum olacaktır.

ÇOCUĞUNUZLA BUNLARI YAPAR MISINIZ?

-Odasına bir takvim alarak asabilirsiniz. Özellikle yaprakları koparılabilen  takvimleri tercih ederseniz, çocuğunuz her geçen günü takip edecek, aynı zamanda takvim yapraklarını koparmak ona bir eğlence gibi gelecektir.

-Haftanın günlerini, kendisinin o günlerde yaptığı ilginç olayları hatırlatarak ezberletmeye çalışabilirsiniz.

-Çocuğunuzun doğum günü, resmi ve dini bayramları takvime işaretleyebilirsiniz. Daha sonra bu günlere ne kadar süre kaldığını çocuğunuzla beraber hesaplamaya çalışın.

Çocuğunuzla beraber haftalık planlar hazırlayabilirsiniz. Bu sayede haftalık planı takip etmek hem ilgisini çekecek , hem de haftanın günlerini öğrenmesi kolaylaşacaktır.

-Çocuğunuzla birlikte her haftaya özgü haftalık takvim yaparak odasını duvarına asabilirsiniz. Beyaz kartonlardan yapacağını takvimin resimlendirilmesini ise çocuğunuza bırakınız.

BU SAYEDE ÇOCUĞUNUZ

-Haftanın günlerinin isimlerini
-Günlerin hangi ardışık düzenle birbirini takip ettiğini
-Günü ve geceyi
-Sorumluluk ve görev duygusunu öğrenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder